Duitsland

In Duitsland is een ontheffing nodig indien uw voertuig de volgende afmetingen overschrijd:
Lengte: >16m50 trekker / oplegger
Lengte: >18m75 motorwagen / aanhanger
Breedte: >2m55
Hoogte: >4m00
Massa: >40t

tr-opl-1920w

In Duitsland kent men 3 varianten voor wat betreft ontheffingen. Men spreekt dan ook van een paragraaf (§).

  • De eerste variant is de zogeheten §46 StVZO (Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung) Deze is nodig wanneer het voertuig aan de wettelijk toegestane maximum afmetingen voldoet maar de lading te lang, te hoog of te breed is.
  • De tweede variant is de zogeheten §29 StVZO (Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung) Deze is nodig wanneer het voertuig niet aan de wettelijk toegestane maximum afmetingen voldoet
  • De derde variant is de zogeheten §29 + §46 StVZO (Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung) Deze is nodig wanneer het voertuig niet aan de wettelijk toegestane maximum afmetingen voldoet. en de lading te lang, te hoog of te breed is.

Om een van de laatste 2 varianten te kunnen krijgen is een §70 StVZO nodig. Een §70 StVZO is geen ontheffing maar een soort voertuigtoelating voor voertuigen of combinaties waarmee de wettelijke maximum afmetingen kunnen worden overschreden. Om een §70 te verkrijgen is een TÜV Gutachten nodig. In een TÜV Gutachten staan de technische gegevens van de voertuigcombinatie. Een TÜV Gutachten wordt vaak verschaft bij de aankoop van een nieuwe oplegger. Hiervoor kunt u ook terecht bij Speciaal Transport Zwolle B.V.

Voor transportbegeleiding  op het onderliggend wegennet kunt u onderstaand schema aanhouden.

Breedte (m)OntheffingBF2BF3BF4/Politie
2m56 - 3m00x
3m00 - 3m50xx
>3m50xx

Voor transportbegeleiding  op het bovenliggend wegennet kunt u onderstaand schema aanhouden.

Breedte (m)OntheffingBF2BF3BF4/Politie
3m01 - 3m50x
3m50 - 4m00xx
4m00 - 4m50xx
>5m20xxx*

*= BF4, Hilfspolizei, Verwaltungshelfer, Beifahrer en/of politiebegeleiding is pas bekend zodra de ontheffing is afgegeven. De autoriteiten bepalen in deze.